Educare Logo

Centraal telefoonnummer
0521-521351
Inloggen

Wachttijd
Kind-/jeugd: 30 wkn
Ernstige dyslexie: aanmeldstop



Wachttijd
Kind-/jeugd: 30 wkn
Ernstige dyslexie: aanmeldstop

OVER EDUCARE     WERKWIJZE GGZ ZORG      WERKWIJZE DYSLEXIEZORG    MEER INFORMATIE EN CONTACT

Mindfulness voor kinderen (8-12 jaar)​

‘Zitten als een koning of een koningin … stilzitten als een kikker… voel hoe je buik boller wordt als je inademt … en weer platter als je uitademt … en telkens als je aandacht afdwaalt, breng je die vriendelijk terug naar de adem …’

In mindfulness-trainingen voor kinderen en tieners (ook met ADHD of autisme) leren zij spelenderwijs hun ‘aandachtspier’ te trainen. Bijvoorbeeld in de training MYmind, ontwikkeld in samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en UvA minds, wordt in een ‘oefening met afleiders’ een kind met ADHD afgeleid door de andere kinderen die met matjes wapperen en van alles mogen roepen. Het mediterende kind heeft de ogen dicht en brengt, onder begeleiding van de trainer, telkens de focus weer terug naar de ademhaling: een bij kinderen geliefde oefening in hoe de aandacht te behouden te midden van een storm aan afleiders.
Ervaringen van kinderen en tieners: ‘Mijn boosheid zakt sneller als ik mediteer.’ ‘Soms is het heel druk in mijn hoofd. Als ik dan let op wat er op dat moment echt is, dan wordt mijn hoofd rustiger.’

Afhankelijk van de groepssamenstelling 

Voor wie?
De mindfulness training die bij Educare wordt gegeven is bedoeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar, die last hebben van spanning, angst, onrust of zich moeilijk kunnen concentreren. Of je bent snel afgeleid.

Kinderen kunnen bijvoorbeeld spanning of angst ervaren bij toetsen of in nieuwe situaties. Zij kunnen ook geregeld last hebben van piekeren en slapen soms moeilijker in. Mindfulness helpt je manieren aan te leren waardoor je je bewuster bent van de spanning en je je beter kan ontspannen.

Je kunt na de training beter je aandacht richten en het helpt mee om niet meteen overal op in te gaan of snel verdrietig of boos te worden.

In negen sessies wordt u de techniek in een groep aangeleerd, waarbij het er dus niet om gaat om uw problemen met anderen te delen. Wel bespreken wel uw ervaringen met de technieken die we onder de knie leren krijgen.